Prodajni program 2018-03-29T11:07:26+00:00

Prodajni program

LDPE folije

Najpogosteje uporabljane ldpe folije so termokrčljive folije, namenjene ovojni embalaži za pretežno skupinska pakiranja izdelkov (npr. pijač, prehrambnih proizvodov, kemijskih, farmacevtskih, gradbenih izdelkov, revij …). Folija se ob se grevanju v toplotnem kanalu skrči v obeh smereh, se tesno oprime izdelkov in jih tako poveže v trdno enoto.

LDPE folije uporabljamo tudi za industrijsko pakiranje na avtomatskih pakirnih strojih – za živila, knjige, revije, pa tudi za kemijske izdelke, gradbene materiale (pesek, mivka, apno …), zemljo, umetna gnojila …

Polietilenske folije odlikujeta nizka poraba materiala in energije na enoto proizvoda in optimalna zaščita.

PE ROKAVI

Polietilenske rokave, polrokave in folije izdelujemo iz dveh vrst materiala, nizkotlačnega (LDPE) in visokotlačnega (HDPE) polietilena.

Prvi je mehkejši, bolj elastičen in razmeroma prozoren, najbolj tipičen izdelek so vrečke za zmrzovanje. Običajne debeline so 0,030 do 0,060 mm.

Visokotlačni polietilen oz. HDPE je manj prozoren, a trši in precej močnejši ter omogoča izdelavo bistveno tanjših folij, tudi pod 0.005 mm. Tako lahko pogosto za enak učinek uporabimo precej tanjši material in poleg finančnega prihranka prispevamo tudi k zmanjšanju odpadne embalaže.

Nekaj najpogostejših dimenzij PE rokavov imamo na zalogi, pretežni del pa jih izdelujemo po naročilu. Ob ustrezni količini jih je možno tudi obarvati, potiskati ali perforirati.

Polietilenske folije je možno v celoti reciklirati, pri odlaganju na deponijah so popolnoma nevtralne, hkrati pa pri morebitnem sežiganju predstavljajo kvalitetno kurivo brez okolju škodljivih produktov. Zelo pogosto se jo zamenjuje s PVC folijo, ki je na pogled praktično enaka, a je z vidika okolja precej bolj problematična.

TERMOSKRČNLJIVE FOLIJE

Uporaba termoskrčljive folije (angleško SHRINK WRAP FOIL) je izjemno razširjena. Debelina Shirk Wrap folije (kot ji običajno pravimo) variira in določa uporabo bodisi pri izdelkih široke potrošnje (CD, DVD, pijača, …) ali industrijskih strojih. Prav zaradi te prilagodljivosti in izjemnih lastnosti zaščite je zelo priljubljena tudi v transportu.

SHRINK WRAP oziroma »Ovij in Skrči« folija je folija nizke gostote ekstrudiranega polietilena. Folija se z aplikacijo toplote skrči in se prilagodi obliki TOVORA (stroj, ogrodje, kontejner, …). Krčenje folije povzroči drastične spremembe njene specifične mase, zaradi česar postane trdnejša in bolj napeta.

V podjetju Comark d.o.o. uporabljamo PREMIUM SHRINK WRAP folijo. Ta je proizvedena iz stoodstotne (100%) deviške smole in vsebuje maksimalno možno zaščito pred UV (ultaviolično valovanje). Ultra Violet Zaviralci (UVI) poskrbijo, da zavitemu UV žarki ne pridejo do živega ter preprečujejo prezgoden razkroj folije. Vse to nam omogoča varen transport in tudi dolgoročno skladiščenje zavitega.

PE VREČKE

Polietilenske (PE) vrečke so izredno razširjena in uporabna oblika embalaže na najrazličnejših področjih. Nekoliko neupravičeno se jih drži sloves, da so neprijazne do okolja, čeprav jih je možno v celoti reciklirati ali kako drugače ponovno uporabiti in čeprav so na deponijah popolnoma nevtralne, v sežigalnicah pa kvalitetno gorivo, ki razpade na neškodljive naravne snovi. Pogosto jih zamenjujejo z neobstoječimi PVC vrečkami, ki naj bi izločale strupene klorove in druge spojine.

PE vrečke imajo poleg že omenjenih okoljskih vidikov in ugodne cene še obilo drugih prednosti: velik volumen pakiranja glede na težo embalaže, so nevtralne in neškodljive v stiku z najrazličnejšimi živili, prozorne ali obarvane, odporne na vlago …

Za izdelavo plastičnih vrečk se uporabljata se uporabljata dve vrsti polietilena, nizkotlačni (LDPE) in visokotlačni (HDPE) polietilen. Prvi je mehkejši in popolnoma prozoren, najbolj tipičen izdelek so vrečke za zmrzovanje. Običajne debeline so od 0,030 do 0,060 mm. Visokotlačni polietilen je manj prozoren, a trši in precej močnejši ter omogoča izdelavo tudi bistveno tanjših folij (celo do 0,006 mm). Tako lahko pogosto za enak učinek uporabimo precej tanjši material in s tem poleg nižje cene prispevamo tudi k zmanjšanju odpadne embalaže.

VREČKE ZA SMETI

Vrečke za smeti so izdelane iz nizkotlačnega (LDPE) ali visokotlačnega (HDPE) polietilena, ki ga je možno v celoti reciklirati. Zato se predvsem za debelejše vreče (LDPE) pogosto vsaj v določeni meri uporabi recikliran material, kar prispeva k ugodnejši ceni in okoljski prijaznosti. Prednost občutno močnejšega HDPE materiala je možnost proizvodnje bistveno tanjših folij in s tem nižji ceni ter manjši količini odpadne plastike.

Vreče za smeti iz obeh materialov so na voljo še v različnih barvah in dimenzijah. Tako s stališča cene kot okoljskega vidika je smotrno izbrati vrečo ustrezne dimenzije in debeline, saj pogosto z nekajkrat lažjo vrečko dosežemo enak rezultat. Seveda pa tudi tu ne gre pretiravati, nenazadnje nekaj centov cenejša vrečka ne odtehta raztresene vsebine in uporabo dveh ali več vreč. Zanimiva je tudi primerjava nazivnega volumna in dejanskih dimenzij vreč različnih proizvajalcev. Očitno 1 liter ni povsod enak tudi 1 dm3.